Tudástár az orrunk előtt

Világítás. Filmes trükkök. Technikai dolgok. Plánok. Képi világ. Ezek mind olyan dolgok amelyek megismerésére az amatőr- és hobbifilmeseknek sok időt kell szánniuk, ha szép és igényes mozikat, szösszeneteket, vagy akár (a véglet) egyedi és szép családi videókat szeretnének készíteni. A varázsszavak úgy mint: 3 pontos világítás, szekund, bőszekund, amerikai plán, interlace, 25p, softbox, ring light, hdv, avchd, workflow, muzzle flash, sorolhatnánk estig, bármilyen hihetetlen, nem takarnak semmi különöset. Semmi extrát, semmi megfoghatatlan, átlag ember számára el nem érhető titkot. Netfüggő emberként a tudásom savát-borsát a netről szerzem, mert kézenfekvő, és a net 2011 hajnalán már annyi információt tartalmaz a világ minden dolgáról hogy hihetetlen…

Szóval böngészgetek nap mint nap, szívom az információt lefelé a nagy világhálóról, túlnyomóan a youtube, vimeo videómegosztókról. Semmi sem beszédesebb mint egy jó oktató, vagy kulisszák mögött-jellegű videó. Gondolhatnánk hogy persze, de a legtöbb ilyen videóban angol, német, orosz, akármilyen nyelven szövegelnek és nem értjük meg úgysem. Ennek ellenére azonban mindenkit bátorítok hogy nézzék végig, ugyanis tisztán a képekből is sokat lehet tanulni.
A következőkben a youtube-ról válogattam össze pár amatőr/pro filmes emberke csatornáit.

Elsőnek itt van Freddie Wong, aki szinte heti szinten újabb és újabb hajmeresztő videókat tol fel a netre. Majdnem mindhez van kulisszák mögött(behind the scenes) videó is külön, amiből nagyon sok dolog kiderül a háttérmunkákról, az alkalmazott trükkökről, effektekről, filmes eszközökről. Nem ritkán az is kiderül, hogy a hihetetlennek tartott filmtrükk jószerrel otthon is kivitelezhető játszi könnyedséggel!

Két csatornája is van, érdemes mindkettőre feliratkozni, sasoljátok meg: http://www.youtube.com/user/freddiew
és
http://www.youtube.com/user/freddiew2

A következő arc Tom Antos néven fut. Nagyon jó oktató videói vannak a világítással kapcsolatban. Nemrég indult egy sok részes tutorial-videó sorozata, melynek minden epizódjában bemutat egy szettet vagy egy jelenetet, és kielemzi lámpánként a világítás felépítését meg hasonlókat. Nagyon hasznos! Kukkoljátok:

http://www.youtube.com/user/polcan99

Harmadikként a Corridor-Digital névre hallgató csapat munkáit ajánlom figyelmetekbe. A srácok Freddie Wonghoz hasonló dolgokat alkotnak, van oktató videójuk, van rövidfilm videójuk, van kulisszák mögött videójuk, szintén nagyon hasznos dolgokat találni köztük.

http://www.youtube.com/user/CorridorDigital


Ez a pár ajánló persze csak egy csepp volt a tengerben. A youtube dugig van ilyen anyagokkal, nyugodtan böngésszetek a fentiek videói között, a lejátszós oldalakon az egyéb ajánlott videók között is, órák repülnek el az ember feje fölött és a nagy közös tudás csak özönlik be az agyunkba. Filmes eszközök házilag, szinezés, forgatási tippek, egyszerűen mindent meg lehet találni amire az embernek szüksége lehet. Nyomás!


Írta: RCS
2011.01.04.